Autor: seljo | objavljeno: 9.2.2012. 20:27:58

Magareće mlijeko je od davnina poznato po svojim ljekovitim svojstvima kao i upotrebi u kozmetici. Najpoznatija je legenda...

Vezani proizvodi

Cijeli članak

Magareće mlijeko je od davnina poznato po svojim ljekovitim svojstvima kao i upotrebi u kozmetici. Najpoznatija je legenda koja kaže da su za Kleopatrinu ljepotu bile najzaslužnije kupke u magarećem mlijeku.Također su istu kupku imale i egipatska kraljica Nefertiti i rimska kraljica Popeja Sabina.
Hipokrat (460 – 370 BC), otac medicine, preporučao je magareće mlijeko za razne bolesti, kao problemi sa jetrom, krvne anemije, groznice, bolesti dišnog sustava, edeme, krvarenje iz nosa, trovanja i za brže zacjeljivanje rana.
Plinije strariji (23 – 79 AD) preporučuje ga još za  razne slabosti, očne pjege, slabe zube, bore i astmu.
Magareće mlijeko se upotrebljavljalo i u 19 st. kada su u Francuskoj pokraj prihvatilišta za napuštenu djecu imali farme magarica. Tada nije bilo duda te su djeca sisala mlijeko direktno iz sisa magarice.

Osim što se magarac koristio za rad njegova največa vrijednost za ljude je ljekovitost mlijeka koje proizvodi za svoje mlado. Magarice nose od 11- 14 mjeseci ovisno o veličini i vrsti ali najčešće 12 mjeseci. Jako su društvene životninje i uvijek su zajedno, pule je stalno sa majkom i ne odvaja se od nje čak ni kad odraste. Pule sisa svakih 15-30 min. Dnevno se može izmusti samo od 0.2l do 0.5l mlijeka.

U novije vrijeme taj lijek je ponovno počeo vraćati svoju nekadašnju slavu zahvaljujući suvremenim istraživanjima i testiranjima, tako se saznalo da je po sastavu najsličnije majčinom mlijeku.   
Sadrži 60 puta više C vitamina nego kravlje mlijeko,vitamine A,D,E i F, visoke količine magnezija, kalcija, fosfora, kalija, cinka, omega-6 i omega-3 masnih kiselina, kazeine, α-lactalbumin,  β-lactoglobulin, serum albumin, linolansku kiselinu kao i neke imunoglobine: lactoferrin, lactoperoxidase,  lysozyme koji djeluju antibakterijski i protuupalno.
Neka djeca koja su alergična na kravlje, kozje i sojino mlijeko mogu bez problema konzumirati magareće mlijeko.

Magarac

Neke od znanstvenih činjenica:
detoksifikacija jetre, balansiranje mikro flore probavnog trakta pomoću lizozima i laktoze, te pomoć u prevenciji kardiovaskularnih bolesti, pomaže u uravnoteženju metaboličke aktivnosti stanica, pomaže u tretmanu kod kožnih problema kao što su ekcemi i psorijaza, pomaže u borbi kod osteoporoze, lječi ili smanjuje simptome astme te kašalj kod plučnih bolesti kao što su bronhitis i hripavac, podiže imunitet.

Mlijeko se najčeće može nabaviti u zaleđenom stanju, zbog duljeg vremena upotrebe. Smrzavanje mlijeka ne utječe se na gubitak ljekovitih tvari, dok gubitci kod mlijeka u prahu iznose i preko 50%.

Dovoljno je reći da je najstarija žena (116 g.) na svijetu tijekom svog života pila magareće mlijeko.

Izvori:
http://en.wikipedia.org/wiki/Asses%27_milk
http://animres.edpsciences.org/articles/animres/pdf/2004/01/Z4107.pdf
http://cameprints.unicam.it/284/1/Donkey_milk.pdf
http://www.ijponline.net/content/35/1/19
http://www.chinadaily.com.cn/english/doc/2005-12/17/content_504244.htm
http://magare.hr/preporuke.html

Slični članci

Što mislite o ovome članku? ukupno: 0 komentara

Komentirati mogu samo registrirani korisnici.

Moja košarica prazno

Ukupno: 0,00 kn

Načini plaćanja:
  • Pouzećem (kod dostave)
  • Virmanom / Internet bankarstvom
  • Uskoro i kartice...
Trebate pomoć? Kliknite ovdje
  • Putem ove forme možete kontaktirati naše osoblje koje će vam odgovoriti na vašu email adresu u što je moguće kraćem roku.

  • Odustani

Posljednje na Zdravopediji

Posljednji komentari

Statistika:
  • Online posjetitelja: 153
  • Proizvoda: 158
  • Članaka: 94
  • Komentara: 23
aaa